Blogs

Van alle werkzaamheden in de praktijk, vind ik het maken van echo’s een van de leukste!

Beste zwangeren en partners, 

Van alle werkzaamheden in de praktijk, vind ik het maken van echo’s een van de leukste! 

Bij echoscopie komt er zo veel samen. Allereerst natuurlijk de emoties van ouders. Voor het eerst kijken zij naar hun kindje. Daarmee wordt hun zwangerschap écht. Een bijzonder moment.

Ook later in de zwangerschap is echoscopie waardevol. Stel: een zwangere belt met bloedverlies. In de meeste gevallen wordt dan een echo gemaakt om te kijken naar de oorzaak van het bloedverlies. Best spannend. En tegelijk is het zo fijn als er duidelijkheid is voor ouders. 

Voor mij als verloskundige is het maken van echo’s een combinatie van techniek (zeg nou zelf, we kunnen gewoon letterlijk naar binnen kijken!), het geven van voorlichting, het stellen van een diagnose, het begeleiden bij vreugde en verdriet en gelukkig is het ook heel vaak geruststellen. 

Een echo is vaak helder en duidelijk, maar soms blijft de uitkomst onzeker en vragen we een zwangere om een week later terug te komen. Dit zien we regelmatig bij vroege echo’s die gemaakt worden onder de 8 weken. Ook vragen we de gynaecoloog weleens om mee te kijken, bijvoorbeeld als de groei van het kindje niet goed lijkt. 

Het blijft prachtig om die kleine mini-mensjes te zien groeien, spelen en bewegen. En om je samen met ouders te verheugen op nieuw leven dat in aantocht is! 

Groetjes!

Verloskundige Lydia

 

Bij ons in de praktijken kun je terecht voor al je medische zwangerschapsecho’s:

  • vroege echo (rond de 7-8 weken. Ook wel vitaliteitsecho genoemd);
  • termijnecho (10-12 weken);
  • 13-wekenecho (eerste trimester screeningsecho);
  • 20-wekenecho (tweede trimester screeningsecho);
  • groeiecho;
  • beoordeling placenta;
  • liggingsecho;
  • echo in verband met bloedverlies.

Medische echo’s worden allemaal vergoed door de zorgverzekeraars.

Zwanger en nu…

Zwanger en nu…

Van harte gefeliciteerd!

Je bent zwanger en nu? Ongetwijfeld komen er veel vragen op je af. Wanneer moet je een afspraak maken bij de verloskundige? Wat gebeurt er allemaal tijdens de controles? Wat moet je allemaal regelen tijdens de zwangerschap?

Graag geven we je hierover in deze blog wat meer uitleg.

 

Zwanger en nu aan de vitamines

Als je een positieve zwangerschapstest hebt kun je, zonder een verwijzing van de huisarts, contact opnemen met een verloskundige voor een afspraak. Ben je nog niet gestart met foliumzuur en vitamine D, dan is dit het moment om hiermee te starten. Je kunt ook een multivitamine voor zwangere vrouwen gebruiken.

 

Eerste echo en intake

Het is tijd voor je eerste afspraak met een verloskundige, je bent rond 8 weken zwanger en nu wordt er voor het eerst een (vaginale) echo gemaakt. Een spannend moment! Ook heeft de verloskundige met jou (en je partner) een gesprek over je gezondheid, bijzonderheden in de familie en de mogelijkheid om testen te doen in de zwangerschap. Dit gesprek heet de intake. Naar aanleiding van de intake kan de verloskundige samen met jou bekijken welke zorg je nodig hebt tijdens de zwangerschap en bevalling.

 

Onderzoeken voor de geboorte

Tijdens de zwangerschap kun je kiezen om onderzoek te doen naar de gezondheid van je ongeboren kindje. Deze onderzoeken zijn de NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. De verloskundige kan je daar tijdens de intake meer over vertellen. Wil je nu alvast meer informatie lezen over deze onderzoeken, dan verwijzen we je graag naar www.pns.nl.

 

Termijnecho

In het begin van de zwangerschap kom je elke 4 weken voor controle. Rond 10-12 weken zwangerschap maken we een termijnecho, waarmee we de uitgerekende datum vaststellen.

 

Controles tijdens de zwangerschap

Hoe verder je bent in je zwangerschap, hoe vaker je op controle komt. Een normale controle bestaat uit het controleren van je bloeddruk, gewicht en de beoordeling van de groei van de baby. Ook luisteren we elke controle naar de hartactie van de baby.

 

Kinkhoestvaccinatie

Je bent 22 weken of verder zwanger en nu heb je de mogelijkheid om via het Centrum van Jeugd en Gezin een vaccinatie tegen kinkhoest te krijgen. Klik hier voor meer informatie. 

 

Extra bloedonderzoek en groeiecho’s

Het kan zijn dat er redenen zijn voor extra echo’s en/of bloedonderzoek. We zullen je dan altijd uitleggen waarom deze extra onderzoeken geadviseerd worden.

 

Geboorteplan

Als je in het laatste trimester van de zwangerschap bent, praten we met elkaar over je wensen rondom de bevalling.

 

Laatste weken

Vanaf 36 weken zwangerschap zien we je in principe elke week voor een controle.

 

Dingen regelen

Nu je zwanger bent moeten er best wat zaken geregeld worden. Je kunt denken aan kraamzorg, kinderopvang, maar ook het eventueel regelen van de erkenning van de ongeboren baby.

De verloskundige zal je hier tijdens de controles meer informatie over geven. Klik hier voor meer informatie. 

 

Bel ons vrijblijvend!

We kunnen ons voorstellen dat er veel op je af komt als je er net achter komt dat je zwanger bent.

Mocht je nog vragen hebben, of wil je je aanmelden, neem dan contact met ons op.

Bloedverlies bij zwangerschap: wat betekent dit?

Bloedverlies bij zwangerschap: wat betekent dit?

Het kan even schrikken zijn, bloedverlies bij zwangerschap. Gelukkig is bloedverlies meestal niet ernstig. Vooral in de eerste drie maanden komt licht bloedverlies regelmatig voor. Wat kunnen de oorzaken hiervan zijn? En wanneer moet je aan de bel trekken?

Innestelingsbloeding
Aan het begin van de zwangerschap krijgen sommige vrouwen te maken met een innestelingsbloeding. Deze bloeding kun je een paar dagen tot een week na de innesteling van de bevruchte eicel krijgen. De tijd dat je bloed verliest verschilt: van enkele uren tot twee dagen. Het gaat hier om licht bloedverlies.

Zwanger of ongesteld?
Een innestelingsbloeding kan verwarrend zijn, want het komt vaak op het moment dat je weer ongesteld zou moeten worden. Duurt de bloeding niet zo lang? Doe dan een zwangerschapstest. Zo weet je zeker of je wel of niet zwanger bent. Een innestelingsbloeding is niet ernstig: het kan een eerste symptoom van de zwangerschap zijn.

Bloedverlies bij zwangerschap in het eerste trimester
In de eerste drie maanden van de zwangerschap komt een lichte bloeding regelmatig voor. De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap namelijk veel meer doorbloed dan normaal. Hierdoor kan sneller bloedverlies optreden. Dit kan spontaan gebeuren, maar bijvoorbeeld ook door vrijen. In dit geval is een bloeding onschuldig en gaat het snel weer over.

Teken van een miskraam
Bloedverlies kan helaas ook het voorteken zijn van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Heb je helderrood bloedverlies én buikkrampen? Neem dan direct contact met ons op. De meeste miskramen ontstaan al heel vroeg in de zwangerschap. Maar ook latere miskramen – dus nadat je een echo hebt gehad waarop je een kloppend hartje zag – kunnen voorkomen.

Je mag ons altijd bellen
Heb jij te maken met bloedverlies tijdens je zwangerschap? Of heb je andere klachten en maak je je zorgen? Je mag altijd contact met ons opnemen. We bespreken dan samen met jou of verder onderzoek – zoals bijvoorbeeld het maken van een echo – nodig is.