Anticonceptie

Wij helpen je met het vinden van anticonceptie die bij jou past. We gaan hier graag met je over in gesprek! Het is niet nodig dat je al bij ons bekend bent vanwege een zwangerschap. Je kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken voor een counselingsgesprek. In dit gesprek kijken we naar jouw gezondheid en welke soort anticonceptie het beste bij jou past.

Als je na dit gesprek duidelijk hebt welke anticonceptie je zou willen gaan gebruiken, maken wij een afspraak voor de plaatsing en krijg je van ons een recept om het anticonceptiemiddel op te halen bij de apotheek. Wij plaatsen alle soorten spiraaltjes en ook de implanon. Tevens kunnen we een anticonceptiepil voorschrijven.

Ook voor het verwijderen van je spiraaltje of de implanon kun je bij ons terecht. Indien je een kinderwens hebt, kunnen we je aansluitend een kinderwens advies geven. Voor meer informatie kun je ons bellen en een afspraak maken.

Nu niet zwanger

Wij vinden het van groot belang dat elke vrouw toegang heeft tot anticonceptie. We werken daarom nauw samen met de GGD GHOR. Zij hebben het programma Nu niet zwanger. Tijdens het counselingsgesprek kunnen we kijken of je gebruik kunt maken van dit programma.

Meer info: nunietzwanger.nl

Soorten anticonceptie

Er zijn verschillende soorten anticonceptie die je kunt gebruiken. Waar je voor kiest, is uiteindelijk erg afhankelijk van wat je zelf prettig lijkt. Weet wel dat het soms ook gewoon proberen is, om uiteindelijk iets te vinden dat het best bij je past.

Om een keuze te maken, is het goed om na te denken over deze vragen:

  1. Geef je nog borstvoeding?
  2. Wil je binnen niet al te lange tijd weer zwanger worden?
  3. Ben je tevreden over eerder gebruikte anticonceptie?
  4. Wil je hormonale of liever niet-hormonale anticonceptie?

Na je bevalling word je meestal na een week of 6 weer ongesteld. Als je borstvoeding geeft, kan dit langer duren. Voor je menstruatie heb je echter al weer een eisprong en ben je dus vruchtbaar! Het is daarom goed om over anticonceptie na te denken tijdens je zwangerschap, en na de bevalling hier op tijd mee te beginnen.

Anticonceptie bij borstvoeding

Geef je borstvoeding, dan zijn niet alle anticonceptiemethoden geschikt.

Wat je WEL kunt gebruiken bij borstvoeding

Condoom

Wordt veel gebruikt, is wel minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld de pil, implanon of het spiraal.

Minipil

Deze pil bevat slechts 1 hormoon, progesteron. Deze pil is het meest betrouwbaar als je hem dagelijks rond dezelfde tijd in neemt. De minipil beïnvloedt je cyclus; er is geen stopweek, en je kunt tussendoor wat onregelmatig bloedverlies hebben.

Implanon

Dit is een anticonceptiestaafje dat aan de binnenkant van je bovenarm vlak onder de huid wordt geplaatst. Elke dag geeft de Implanon een kleine hoeveelheid hormoon af aan je lichaam. Je cyclus kan onregelmatig worden of heel lang aanhouden. Het kan zijn dat deze bijwerkingen na een aantal maanden weg gaan. De Implanon mag afhankelijk van je BMI, 2 of 3 jaar blijven zitten.

Prikpil

De prikpil wordt gegeven door de huisarts. Je krijgt dan elke 3 maanden een injectie met het hormoon progesteron. Een voordeel kan zijn dat je niet dagelijks na hoeft te denken over anticonceptie. Een nadeel kan zijn dat het langer kan duren als je weer zwanger wil worden. Het hormoon zit nog in je lichaam en het wel een half jaar duren voor je cyclus weer op gang komt.

Hormoonspiraal

Dit spiraaltje wordt minimaal 12 weken na de bevalling geplaatst in de baarmoeder en bevat het hormoon levonorgestrel, wat dagelijks in kleine hoeveelheden wordt afgegeven. Onder invloed van dit hormoon wordt het baarmoederslijmvlies minder opgebouwd. Je menstruatie is hierdoor lichter en kan zelfs stoppen. Het zorgt er ook voor dat het slijm in de baarmoederhals dikker en taaier wordt. Zo kunnen de zaadcellen moeilijker de baarmoeder in komen en de eicel bereiken. De meest gebruikte hormoonspiralen zijn de Mirena en de Kyleena, en deze mogen 8 (Mirena) en 5 (Kyleena) jaar blijven zitten.

Koperspiraal

Dit spiraaltje wordt ook minimaal 12 weken na de bevalling geplaatst in de baarmoeder en bevat geen hormonen, maar koper. Onder invloed van het koper worden de zaadcellen verlamd en daardoor inactief. Er zijn verschillende soorten koperspiralen. Een mogelijke bijwerking van de koperspiraal is dat je menstruaties heviger kunnen zijn. Je kan meer bloed verliezen. Bij sommige vrouwen is dit na een aantal menstruaties weer hersteld naar hoe het eerder was. De meest gebruikte is de T-safe, deze mag 10 jaar blijven zitten.

Plaatsing spiralen
Voor het plaatsen van een spiraaltje kijken we altijd eerst met de echo hoe je baarmoeder ligt. Ook willen we zeker weten dat je niet zwanger bent of risico hebt op een SOA. Na het plaatsen van het spiraal kijken we ter plekke met de echo of de spiraal goed in je baarmoeder zit. Ook zien we je graag na zes weken nog eens terug voor een controle om te controleren of de spiraal goed is blijven zitten.

De plaatsing van een spiraal bij de verloskundig wordt door je zorgverzekeraar altijd vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat je NIET kunt gebruiken bij borstvoeding

Combinatiepil

Deze pil gebruiken vrouwen vaak al vanaf het moment dat starten met anticonceptie. Je neemt deze pil 3 weken en daarna volgt de stopweek waarin je ongesteld wordt. Na een week begin je weer met de volgende cyclus. Deze pil bevat 2 soorten hormonen, zowel progesteron als oestrogeen. Onder invloed van deze hormonen wordt de eisprong geremd. Het is niet geschikt als je borstvoeding geeft omdat de hormonen in de moedermelk terecht kunnen komen en dus bij je kind. Tevens kan het de productie van borstvoeding remmen.

Nuvaring

Dit is een flexibel kunststof ring die je inbrengt hoog in je vagina. Na 3 weken verwijder je hem weer en word je ongesteld. De nuvaring bevat dezelfde hormonen als de combinatiepil en is daarom niet geschikt voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode.

Anticonceptiepleister

Dit is een pleister die je op je huid plakt en elke week vervangen moet worden, 3 weken na elkaar. In de stopweek wordt je ongesteld. De anticonceptiepleister bevat dezelfde hormonen als de combinatiepil en is daarom ook niet geschikt voor gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode.

Definitieve anticonceptie

Sterilisatie man/vrouw

Is jullie gezin compleet en denken jullie over een meer definitieve vorm van anticonceptie dan kun je een sterilisatie overwegen. Hiervoor kun je contact opnemen met de huisarts die een verwijzing kan regelen naar het ziekenhuis.

Ik zag erg op tegen de plaatsing van het spiraaltje. Het counselingsgesprek op voorhand bood al veel duidelijkheid. En eenmaal in de praktijk voelde ik mij al op mijn gemak. De verloskundige nam de tijd om alles rustig uit te leggen en vertelde stap voor stap wat ze ging doen. Fijn dat ik nadien ook kon zien op de echo dat het spiraaltje goed zat. Het was een hele positieve ervaring!
Emma
Wat fijn dat ik bij de verloskundige terecht kon om mijn spiraal te laten verwijderen. Het voelde gelijk vertrouwd en ik voelde mij op mijn gemak. Het verwijderen van de spiraal was heel eenvoudig. We hebben een kinderwens en er werd uitgebreid de tijd genomen om te kijken naar onze gezondheid en hoe we ons zo goed mogelijk konden voorbereiden op een zwangerschap; fysiek en emotioneel.
Noura

Meer informatie over anticonceptie: anticonceptie.nl | spiraalplaatsen.nl | deverloskundige.nl